”Sürdürülebilir Rekabet Gücü: Dalgaları Yöneterek, Geleceği Tasarlamak” ana temasıyla 14-15 Aralık/2011 tarihinde gerçekleştirilen 10.SANAYİ KONGRESİ ‘nin açılış konuşmalarını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İSO Başkanı Tanıl Küçük ve İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan yaptı.
Kongrede, yaşanan küresel kriz ve ekonomik gelişmelerin oluşturduğu dalgaları yöneterek geleceği tasarlama yöntemleri değerlendirildi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük açılış konuşmasında;
“Zorluklara, eksiklere rağmen sanayimiz, bir şekilde su üstünde kalmayı ve hatta yüzmeyi başarmıştır.Bundan sonrası için hedefimiz artık, sanayimizi, çok daha uzun mesafeler kat edebilen, tekniği güçlü, kondisyon sahibi bir yüzücüye dönüştürmek olmalıdır. Beklentimiz, hükümetimizin, sanayimizin mücadelesine daha fazla destek verebilmesidir” dedi ve sözlerine 2012 yılı analizi ile devam etti.‘’Küresel ekonomiye bakıldığında, gelecek birkaç yılın çok kolay geçmeyeceği, halihazırda işaretlerini veren değişimlerin, dalgalanmaların, güç kaymalarının devam edeceğinin anlaşıldığını kaydederek, şöyle devam etti:
Karşımızdaki tablo, tarihin çözülme ve yeniden yapılanma evrelerinden birinde olduğumuza işaret ediyor ve biliyoruz ki, böyle değişim ve yeniden yapılanma dönemlerinin kazananları ve kaybedenleri oluyor. Bulunduğumuz dönemeçte, önümüzdeki temel mesele, ülkemizin değişimin kazananları arasında yer almasını sağlamaktır ki, küresel ekonominin yükselen yıldızlarından biri olarak görülen Türkiye, potansiyeli ile bunu fazlasıyla hak etmektedir. Kazananlar arasında yer alabilmek için, kongremizin başlığında da ifadesini bulduğu üzere, bu fırtınalı ortamda, gelen veya gelebilecek dalgaları iyi anlamak, doğru yönetmek ve ülkemizin geleceği için fırsata çevirebilmek gerekiyor.”Küresel ekonomide başarıya giden yol, sürdürülebilir rekabet gücüne sahip olmaktan geçiyor.
Bu bağlamda, makro ekonomik düzeyde gerekli yapısal değişimi sağlamak, rekabet için en uygun ortamı yaratabilmek ki, bu nokta, esas olarak, hükümet ve ekonomi yönetiminin sorumluluğundadır.
Mikro ekonomik düzeyde ise şirketler düzeyinin, küresel ekonomiden gelen dalgaları karşılamaya, hem fikri hem fiziksel anlamda hazır olmasıdır ki bu noktada, her zaman altını çizdiğimiz üzere, şirketlere, özel sektöre, büyük görev düşüyor’’dedi.
ARGE, teknoloji geliştirme, inovasyon gibi, küresel rekabetin ana unsurlarının, sanayicinin gündeminde ilk sıralarda yer aldığını belirten Küçük, konuşmasını; “Bilim ve teknoloji, ülkenin uluslararası konumunu ve geleceğini belirler” sözleriyle bitirdi.
İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan açılış konuşmasında zamanın stratejik önemine değinerek, geleceği tahmin etmenin en kolay yolunun, onu şekillendirmekten geçtiğini belirtti.
Bilgiyi yönetmenin en kolay yolunun insana yatırım yapmaktan geçtiğini belirten Bahçıvan,teknoloji transferi ile kalkınma ve sanayileşmenin olamayacağını, Türkiye’nin kendi teknolojisini kendisi üretip, sanayileşme ile ulusal ekonomiye katkı sağlaması gerektiğini belirtti ve konuşmasını , ‘’Mevcut ekonomik büyümeyi istihdam dostu haline getirmeliyiz’’ diyerek bitirdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise,ülkelerin en büyük itici gücü,zenginliklerinin en önemli kaynağı ”GİRİŞİMCİLİK’‘ tir dedi.Türkiye’nin son 9 aylık büyüme oranı %9.6 ile gelişmiş ülkeleri solladığını ve ‘’KENTSEL BİR EKONOMİ’’ haline geldiğini belirtti.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise,
’’Türkiye ekonomik alanda çekim ve cazibe merkezi olmuştur’’,diyerek iş yerlerinde yalın üretim kullanımının önemine değinen Sn.Bakan, önümüzdeki dönemde mikro reformların yoğunlaşacağını belirtti.
Leave a Reply