SOSYAL AĞLARDA OLUŞAN YENİ TOPLUM, KENDİ KURALLARINI KENDİ YARATACAK!-CHARLES LEADBEATER
GELECEĞİN EN İYİ CEO’LARI BUGÜNÜN CIO’LARINDAN OLACAK! ”-DENNIS ANDERSON’un mesajları,
2010’DA 10’UNCU YILINI KUTLAYAN BİLİŞİM ZİRVESİ’ne damgasını vurdu.
10. yılını bölgesel olma hedefiyle kutlayan Bilişim Zirvesi’10 “Oyun Yeniden Başlıyor” temasıyla 21’inci yüzyılın ikinci 10 yılını kurguladı.
2010’da 10’uncu yılını kutlayan Bilişim Zirvesi, 4-5 Ekim 2010’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda,Turkcell’in ana sponsorluğunda gerçekleştirildi.
Bilişim Zirvesi’10, bu yıl Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinin siyasi liderlerini, kamu liderleri ve iş adamlarını samimi bir atmosferde ağırladı. “Oyun Yeniden Başlıyor” temasıyla 21’inci yüzyılın ikinci 10 yılını anlatan Bilişim Zirvesi’10, bölge gündemine küresel bir gelecek stratejisiyle dikkat çekti.
Ulusal ve uluslararası konuk konuşmacılarla bölge nabzının tutulduğu Ana Tema Günü’nde; Dünya için ne var, Ülkem için ne var, Şirketim için ne var Benim için ne var başlıkları tartışıldı.Interpromedya, Bilişim Zirvesi’10’da bölgelerarası katılımla birlikte yaklaşık 6 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Oyun Yeniden Başlıyor ana teması çerçevesinde enerjiden çevreye, ekonomiden teknolojiye, siyasetten inovasyona uzanan küresel konular, uzman konuşmacılar tarafından ele alınıp gelecek 10 yılın stratejileri belirlendi.
Dünyanın etkili üç küresel düşünürü Kevin Kelly, Charles Leadbeater ve Dennis Anderson; kuralların değiştiği 21. yüzyılın ikinci 10 yılında, “Oyun Yeniden Başlıyor” temasıyla dünyayı nasıl bir geleceğin beklediğini farklı yönlerden ele alarak anlattılar.
WIRED Dergisi’nin kurucularından ve efsanevi editörü Kevin Kelly, “Düşünür, çevreci ve olağandışı bir filozof. Doğanın tek kişilik bir gücü…” olarak tanımlanıyor.
“Kimse herkes kadar zeki değildir” diyen Kelly’nin “Out of Control: The New Biology of Machines, Social Systems, and the Economic World” kitabı Matrix filmine ilham veren kitaplardan biri olmuştur.Bugün Kelly, yaşamının ana sorusu olan “Yeni teknoloji ortaya çıktığında nasıl düşünmeliyim?” sorusunun yanıtlarını içeren ve ‘What Technology Wants’ adını taşıyan yeni kitabı üzerinde çalışıyor. Bilişim Zirvesi’10’da “Oyun teknolojiyle yeniden başlıyor: Kaçınılmaz geleceğe nasıl daha iyi hazırlanabiliriz?” başlığında konuşan Kevin Kelly, değişen senaryolardaki yeni rolleri ve gelecek 50 yılda, geçmişteki 400 yıldan daha fazla değişimin bizi beklediğini anlattı.
New York Times tarafından “Yılın en iyi fikrini üreten kişi” ödülü verilen Charles Leadbeater, Accenture Yönetim Danışmanlığı tarafından “Yönetim alanında dünyanın en büyük düşünürlerden biri” seçildi. Bilişim Zirvesi’10’un iş ortaklarından British Council’ın desteğiyle Türkiye’ye gelen Leadbeater, zirvedeki konuşmasında gelecek yıllarda etkisi her alana yayılacak olan “Bulut kültürü, inovasyon ve kitlesel yaratımın gücü”nü ve sosyal ağlarda oluşan yeni toplumun, kendi kurallarını kendi yaratacağından bahsetti.
Birleşmiş Milletler Bilgi ve İletişim Teknolojileri Gelişimi Küresel Birlik Birimi’nde üst düzey danışman olarak görev yapan Dennis Anderson, sürdürülebilir gelişim, BT teknolojileri, bilgi politikaları, küresel dijital farklar, insan-bilgisayar etkileşimi, multi medya, yapay zeka, matematik, uzaktan eğitim, yeni medya ve e-reklam konusunda araştırmalar yapıyor. Anderson, Bilişim Zirvesi’10’da “Gelecek 10 yılda CIO’ları neler bekliyor” başlığıyla iş dünyası ve teknolojinin gelecekteki beraberliğini anlatırken,geleceğin en iyi CEO’ları bugünün CIO’larından olacak! ifadesiyle günümüzün CIO’larına dikkat çekmiş oldu.
Türkiye’ye ilk kez gelecek olan Kaspersky CEO’su Eugene Kaspersky ise Bilişim Zirvesi’nde “Dijital güvenliğin Geleceği” konulu bir konuşma yaparak birey, kurum ve devletlerin korkulu rüyası haline gelen botnetçilerle nasıl mücadele edileceğini örneklerle anlattı.
Küresel siber suç pazarını geliştiren ana faktörler üzerinde duran Kaspersky, uluslararası toplulukların karşı karşıya kaldığı zorluk ve tehditleri tek tek sıraladı. Online hizmetlerin network’lerin ve dijital cihazların hızlı evrimleşmesiyle ortaya çıkan olası yan etkiler vurgulayan Eugene Kaspersky, küresel siber suçların çözülmesi ve azaltılmasına yönelik vizyonunu da dinleyicilerle paylaştı.
Türkiye’nin ilk bilgisayar üretim tesisinin kurulma sürecini yöneten, teknolojiden sanata uzanan uzmanlık alanı ve girişimcilikten üst düzey yöneticiliğe uzanan kariyer yolculuğu ile çok yönlü ve renkli bir portre olan Zafer Kurdakul, teknolojinin sosyal hayata ve sanata olan etkileri üzerine araştırma, fikir ve yazılar üretiyor.
1999 yılında İnterpro Grubu’na dahil olan ve şu anda İstanbul Dijital Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Zafer Kurdakul, Bilişim Zirvesi’nde “Geleceğin internetinde düşünen ve karar veren insan”ın beklentileri ve yaklaşımları konusunu ele aldı.
Akışkan,heyecanlı,bütünsel bir yaklaşımla ilgiyle izlenen bir konuşma yapan Zafer Kurdakul’a göre;
‘’Önce fikirler üzerine hızlı reaksiyon veriyor, sonra anlamları ve kapsamları hakkında düşünüyoruz. Teknoloji kullanımının, insan beyninin çalışma düzenini değiştirdiği, bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek. Internet kültürü, büyük ve uzun çalışmaları kırpıp, küçük küçük ürünler halinde satıyor. Müzik albümleri yerine tek şarkılar, filmler yerine kısa videolar, gazete haberleri yerine twitter gönderileri… İnsanlar karar vermeleri gereken durumlarda daha sorgulayıcı ve şüpheci, daha bilgili ve araştırmacı oluyorlar. Ancak bu durumda, söylenti ve dedikoduya da açık oluyorlar. Çok fazla şeyle ilgilenmeli, internetteki bilgilerde doğruyu yanlıştan ayırmamız lazım. Oysa, düşünmek için ayırabildiğimiz zaman her geçen gün giderek azalıyor ‘’ dedi.
Zirvenin yeniliklerinden olan Finansta Bilişim Konferansı’nda son krizde güçlü yapısıyla dikkat çeken Türkiye finans ve bankacılık sistemi ve kriz sonrası dünya finans piyasalarının nasıl büyüdüğüi ve bilişimin bu süreçteki katkıları ele alındı.
Telekom Konferansı’nda; acil durum haberleşmesi, genişbant ve fiber teknolojilerin iş dünyasının büyümesine etkileri, toplumların refahına nasıl katkıda bulunduğu, telekom sektörünün önünü açacak düzenleme ve standardizasyon konuları tartışıldı.
Birey merkezli sağlık uygulamalarının incelendiği E-sağlık/Tele Sağlık Konferansı’nda ise ülkemizdeki hastane bilgi yönetim sistemlerinin standardizasyonu, birlikte çalışabilirlik ilkeleriyle elektronik hasta kaydı, sağlık bilişimiyle hizmet kalitesinin yükseltilmesi konuları ele alındı.
Medyanın dijitalleşme sürecinin ele alındığı Yeni Medya Forumu ile bölge ülkelerin devlet ve kamu yöneticilerinin katıldığı ve başarılı e-devlet uygulamalarının paylaşıldığı Devletlerarası e-Devlet Forumu, Bilişim Zirvesi’10’un dikkat çeken etkinliklerinden biri olurken Savunmada Bilişim Konferansı da değişen dünyada ülkeler için en önemli güç olan ve kritik önem taşıyan siber dünyada güvenlik, ağ destekli yetenek ve savunma çözümlerinin kamu ve iş dünyasına uyarlanması konuları ile ilgi çekti.
“Doğa İçin Çal” projesinin yapımcı&yönetmeni Fırat Çavaş ve ekibinin canlı performansları ile Flamenko dans şovu zirveye ayrı bir heyecan katarken gelecek yıllarda yer almalarına dair rezervasyonları şimdiden konuşuluyordu.
Leave a Reply