Nasıl  kimlik  yaratacaksınız  ve  sizin  bu eşsiz  kimliğiniz  nasıl  daha fazla  değer  yaratabilir?
BE BOLD
BE  BRAVE
BE  BRILLANT
Daha  cesur olun,daha cesaretli olun,daha  parlak  olun….
21.Yüz yıl  iş dünyasında sürdürülebilir  başarı elde  etmemizi sağlayacak  yol  haritasının anahtar  noktaları.
Işte bu  anahtar  noktaları,İnsan Kaynakları Zirvesi 2010’na  damgasını  vurdu.

Management Centre Türkiye tarafından gerçekleştirilen ‘’İnsan Kaynakları Zirvesi 2010 ‘’ dünya çapında birer otorite sayılan yabancı konuşmacılarının yanı sıra Türkiye’den de önemli isimleri ağırladı.
 “Bir şey değişecek, her şey değişecek: Kimliğinle değer yarat” temasıyla kimlik ve değer yaratma üzerine kurgulanan bu yıl ki zirvede liderlik, değişim konularına ve Türkiye’den başarı örneklerine geniş çapta  yer verildi.
Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinden gelen iki binden fazla katılımcının izlediği, 14-15 Nisan 2010’da Lütfi Kırdar’da gerçekleştirilen İnsan Kaynakları Zirvesi 2010’da, 70’in üzerinde konuşmacı yer aldı.

Konferans Başkanı Peter Fisk, açılış konuşmasında bu yılki temanın geçen yılki zirvenin devamı niteliğinde olduğunu belirtirken, “Geçen yıl İK’nın etkisine odaklanırken bu yıl bu etkinin nasıl gerçekleşeceği üzerinde durduk. İK profesyonellerinin daha yüksek performans sergilemeleri için bir yol haritası sunmayı hedefledik” dedi.
 
Zirve’nin ana konuşmacılarından Norm Smallwood, “Liderlik Şifresi” başlıklı konuşmasıyla etkin liderliğin ve güçlü bir liderlik kültürünün oluşumu için gerekli temel özellikleri anlattı.
“Liderlik Kodu” kavramına değinen Smallwood, “Liderlik kodu bulabildiğimiz tüm liderlik teorilerinden oluşturduğumuz bir sentez. Etkili liderler temelde kişisel yetkinliklere sahiptir, ancak aynı zamanda geleceğe yönelik bir bakış açısıyla strateji oluşturmayı da bilirler. Her biri birer uygulamacıdır ve uygulama konusunda üstlerine yoktur; çalışanları ve yeni nesli oluşturan insan sermayesi geliştiricilerini bir araya getirmeyi bilen yöneticilerdir” dedi. Işığı Arayanların Karanlık Yanı (The Dark Side of the Light Chasers), Manevi Boşanma (Spiritual Divorce) ve Neden İyi İnsanlar Kötü Şeyler Yapar (Why Good People Do Bad Things) kitaplarının yazarı Debbie Ford “Gölge Etkisi Nasıl İşler?” oturumuyla dikkat çekti. New York Times gazetesinin çok satanlar listesinde 1 numaraya kadar yükselen ve Gölge Etkisi filminin yapımcısı Debbie Ford,  İnsan Kaynakları Zirvesi 2010’daki konuşmasında karşımızdaki engellerin suçlusunun, bizden cesaretimizi, yaratıcılığımızı ve rüyalarımızı çalan gölgelerimiz; daha önce reddetmiş olduğumuz yanlarımız olduğunu anlattı. Debbie Ford’a göre, onaylamadığımız ya da korktuğumuz yanlarımızdan oluşan gölgemiz, bizi amaçlarımıza erişmekten ve arzuladığımız başarı ve yeterlik düzeyine gelmekten alıkoyuyor. Ona ışık tutup kucak açtığımızda ise en iyi müttefikimiz yine gölge olarak kendimize özgü gücümüzü açığa çıkarıyor, tutkumuzla dehamızın zincirlerini kırıyor, başkalarını ve dünyayı görme şeklimizi değiştiriyor.
Debbie  Ford’un sunumuyla  ilgili  geniş bir analiz çalışmamı sizlerle ilerde  paylaşmaya  çalışacağım.
Profesyonel uzmanlık  alanıma giren bu  konuyu  sizlerle  daha derin bir  şekilde  paylaşmak istememin nedeni,’’Gölgelerimizin’’  hayatımızın  şekillenmesinde rol  alması  ve  başarılı  bir gelecek  yaratabilmemizin  önünü  açan motor  kavramlardan  biri  olmasından dolayıdır.
Gölgelerimizle  tanışarak,daha  değerli bir  kimlik yaratabiliriz  öyle  değil mi?

Management Centre Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku,
‘’Geçmişinle  işin bitse de,geçmişinin  seninle  işi bitmedi,geçmişin hayaletleri hep yanımızda,Yaşamda  başımıza  ne geldiği önemli  değil, nasıl  deneyimlediğimiz  önemlidir ‘’ifadelerinin   yer  aldığı, üç  boyutlu  görsel sunumuyla kongreye  ayrı  bir heyecan kattı.

Kendisini  her zaman zevkle dinlemeye  çalıştığım, Sn.Prf.Dr.Kemal  Sayar ise,
akıl  ve  duyguyu yanyana getirmeye çalışarak,’’Aklın bilmediği kalbin  bazı  sebepleri  var’’ ifadesiyle bizleri  derin  bir  içsel  yolculuğa  götürdü.

Linda Holbeche son kitabı “HR Leadership”e dayanarak İK liderliğini örneklerle paylaşırken, kültür ve liderlik danışmanı Devdutt Pattanaik, “İnsan Kimliğinin Mitolojisi” adlı oturumuyla insanın kimlik ihtiyacını ve modern organizasyonlarla ilişkisini sorguladı. Nick Holley’in krizin insan kaynaklarına etkisini ele alırken, Oxford Liderlik Akademisi Öğretim Üyesi Bernd Papenkort, yeni dünya düzeninde 21’nci yüzyılda insan kaynaklarının nasıl bir kimlikle değer yaratacağına odaklandı.
Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Aras, Management Centre Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku, CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand, Avrupa’nın en etkin koçlarından David Clutterbuck, Management Centre Europe Araştırma ve Geliştirme Direktörü Karen Lindquist, klinik psikoterapist ve kurumsal danışman Bill Critchley gibi ünlü isimler ve Liderler Kahvesi katılımcıları İnsan Kaynakları Zirvesi 2010’un diğer önemli konuşmacıları arasında yer aldı.

Zirve , “Bir şey değişecek, her şey değişecek: Kimliğinle değer yarat” temasını işleyerek,  dünyanın önde gelen iş düşünürlerinin oturumlaryla, Türkiye’den gerçek başarı hikâyeleri, sektör dinamiklerinin tartışıldığı workshoplar, en yeni yaklaşımlar,tecrübeler ve de bilgi paylaşımlarıyla gerçekten zihinlerde anlamlı  bir yol haritasının çizilmesinin yolunu açtı.

Unutmamalıyız ki,hepimiz  kutsalız  ve  değerliyiz,ancak bu  kimlikten   hareketle  dünyaya değerli hizmetler  sunabiliriz.
Ve sunduğumuz  bu  değerli hizmetlerin ‘’KELEBEK  ETKİSİ’’ ile Şirketimizin,ailemizin,ülkemizin dolayısı ile dünyamızın   daha yaşamaya değer hale  gelmesinin  ‘’Öncü Liderleri’’  olabiliriz.