İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük,’’SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜ’’ ana temalı 11.Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi’nin açılışında yaptığı konuşmada, BÖLGESEL ÜRETİM,KÜRESEL GÜÇ kaynaklarının analizine değindi.
Bunun için ’’Bundan sonraki 10 yıl için hedefimiz üretim sanayisi daha güçlü bir Türkiye yaratmak olmalıdır” diyerek sözlerine şöyle devam etti;
‘’2000’li yıllarda hem dünya hem Türkiye ekonomisinde önemli değişiklikler yaşandı.
Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde, devrim niteliğindeki gelişmelerle mesafeler, sınırlar eski anlamını yitirdi.
THOMAS FRİEDMAN’IN İFADESİYLE, DÜNYA DÜZLEŞTİ!
Küresel ekonomide bırakın devasa şirketleri,tek tek bireyler bile tüm dünyada hareket imkanına kavuştu,21. yüzyılın ilk on yılı siyasi gelişmelerden, askeri çatışmalardan çok, ilerde muhtemelen bu yönüyle hatırlanacak.
Etkilerini hala hissettiren küresel kriz, bu dönemin önemli kırılma noktalarından biri oldu.Kriz, dünya ekonomisine yönelik algı ve kabullerimizin, kökten diyebileceğimiz bir şekilde değişmesine yol açtı.
Ekonomide,güç merkezlerinin yer değiştirdiği,batı’dan doğu’ya doğru kaydığı gerçeğini gündeme getirdi.
‘’KARTLARIN YENİDEN DAĞITILDIĞI DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİNDEYİZ’’
Deyim yerindeyse tarihte, kartların yeniden dağıtıldığı dönüm noktalarından birindeyiz. Gelişmelerin yönünü iyi kavrayan, değişime uyum sağlamak için gerekli önlemleri zamanında alanlar öne geçerken, diğerleri geride kalacak!
Bu tabloda ülkemiz nerede diye bakacak olursak, son yıllarda makro ekonomik istikrar anlamında önemli kazanımlar elde ettiğimiz tartışmasız bir gerçek.
Diğer taraftan, şirketlerimiz küresel rekabet mücadelesinde, önemli tecrübe ve birikim edindi.
“ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIRILMALI, SANAYİ DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRİLMELİ”
11. Sanayi Kongresi’nin temasının “Bölgesel Üretim, Küresel Güç” olarak belirlenmesindeki amacı,merkeze Türkiye’yi koyan, entegre bir anlayışla, üretim ve dolayısıyla satış kapasitesini tüm bölgeye yaymak,üretim ağını genişletmek olarak açıklayan Küçük, Türkiye’nin taşımacılık, ulaşım ve lojistik merkez vizyonunun hayata geçebilmesi ve sürdürülebilir hale gelmesinin en önemli şartlarından birinin güçlü bir üretim ayağı olduğunu vurguladı.
Küçük, “Ekonomideki üstünlüğünü üretim gücünden alan Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek gibi hedeflerini gerçekleştirebilmek, işsizlik başta olmak üzere, ekonomik ve sosyal sorunlarını çözmek için yapması gereken, üretim kapasitesini daha da artırmak, sanayisini daha da güçlü hale getirmektir” dedi.
İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan ise,Türkiye’nin güçlü yönetimi biz sanayicilere yeni vizyon ve pazarlar açmıştır diyerek sözlerine şöyle devam etti.
‘’İçinde bulunduğumuz yüzyılda, klasik rekabet anlayışı ve yaklaşımlarıyla yola devam etmemiz imkansız.Sadece özel sektörün, önlem alması ve çaba göstermesi, mevcut küresel rekabet koşulları için yeterli değil.Etkin devlet olmaksızın ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi asla mümkün değil.
Nitekim ekonomide liberal, siyasette güçlü ülkelerin hızla kalkındığına tanık oluyoruz.
Hükümetlerin yeri ve önemi artık çok daha belirgin, dolayısı ile özel sektör olarak bizim de yaşadığımız ülkelerin uluslararası gücünden yararlanmamız,destek almamız gerekiyor.
Bunun en iyi örneklerinden biri,özellikle de geçtiğimiz yıllarda sürdürdüğü istikrarlı ve güçlü yönetimiyle Türkiye’dir’’.
Leave a Reply