Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu YEREL  ZİNCİRLER  BULUŞUYOR-2014  Konferansın açılış konuşmasında Yeni Küresel Trendlerden bahsederek konunun ülkemiz için  önemine değindi

1-Bütün dünyada finans haritası değişiyor.

Küresel piyasalarda dolaşan para azalıyor, paranın maliyeti artacak demektir.

2-Tüm dünya ticaretinin kuralları değişiyor.

Küresel ekonomi’nin 2/3’ü  TPP(ABD,Meksika,Kanada,Şili,Yeni Zelanda,Singapur,Avustralya,Peru,Vietnam,Malezya.Brunei,Japonya,Güney Kore,Tayvan)  ve TTIP(ABD,AVRUPA BİRLİĞİ) ülkeleri kapsamında gelişiyor.

3-Dünyanın enerji haritası değişiyor.

Enerji  şimdiye dek petrol ve doğal gazdan elde ediliyordu. Şimdi dünya kaya tuzunu tespit etti ve en büyük rezerv ABD’de. Bizde ise Trakya ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde rezerv olduğu tespit edilmiş. Dünya şimdi bu ucuz ve rekabet edilebilir  enerji kaynağını kullanmak için önemli yatırımlar yapıyor.Bu yeni enerji kaynağı ile ülkelerin zenginliğinde değişim olacak.

4-Orta sınıf büyüyor.

Dünya nüfusunda orta sınıfın hacmi artıyor, orta nufus  büyüyor.Her yıl 150 milyon nüfus az gelirliden orta sınıfa dahil oluyor.

Yani yeni zengin insanlar oluşuyor.Dünya nufusu 7.5 Milyara yaklaşıyor bunun 3.2 milyarı orta sınıf.Yeni oluşan zengin sınıfa paralel olarak perakende sektörü de hızla büyüyor.Perakende ticaret hacmi 2012’de 229.2 Milyar Dolar iken 2023’te  559.7 Milyar Dolara çıkması bekleniyor.Market ve AVM’ler yaşam alanı olmaya devam edecek.

5-Ekonomide şehirler öne çıkıyor.

Devletler yerine şehirler rekabet edecek. Dünya nüfusunun %60’ı  şehirlerde olacak.Şehirlerin ekonomiye katkısı birinci öncelik oluyor.Şu anda dünyada 600 şehir  birbiri ile yarışıyor.Market ve AVM’ler yaşam alanı olmaya devam edecek.

6-Ülkeler arası rekabette girişimcilik ana unsur.

ABD akıllı insanları ülkelerine getirterek girişimciliği ön plana çıkartıyor.ABD Silikon Vadisinde ki girişimcilerin % 52’si ABD dışında doğmuş.

7-İnternet ekonominin bel kemiği haline geliyor.

Facebook ve twitter kullanımında dünyanın en fazla kullanıcıları arasındayız ancak bu kullanımın elektronik ticarete bir etkisi yok.

İnternet kullanımında   elektronik ticaretin  payı %1.