DÜNYA EKONOMİSİNDE “DİJİTAL AMBARGO”NUN TSUNAMİ ETKİSİ
SAP, Trump’un aldığı kararlar doğrultusunda müşterilerine “Benim yazılımım üzerinden İran’a satış yapamazsın”diyor.
Kurumsal kaynak planlama yazılımı (ERP) iş yazılımı ile tanıdığımız SAP firması, dünyanın lider kurumsal iş yazılımları sağlayıcısı olup, 1972 yılında Almanya’da kuruldu.SAP Türkiye, yaklaşık olarak kurumsal uygulama yazılım pazarının üçte ikisine yakın bir payı elinde bulundurur.
SAP, Trump’un aldığı kararlar doğrultusunda müşterilerine “Benim yazılımım üzerinden İran’a satış yapamazsın” diyerek şirketlere yaptırım içeren bir yazı gönderiyor.Yazıda diyor ki;
“SAP’nin iç denetim sürecinde ………. şirketinin İran ile bağlantıları tespit edildiğine dair Itelligence tarafından bilgilendirildik. ….. olarak İran’da tesisimiz, satış elamanımız, varlığımız, depomuz vb. olmadığını onaylıyorum. Faaliyetlerimiz tümüyle Türkiye’de yürütülmektedir ve ABD yaptırımlarını tamamen kaldırmadıkça İran’da ofis/fabrika kurma niyetimiz yoktur” ifadesi yer alıyor. Ve bu metnin altına imza atılması isteniyor. Aksi taktirde yaptırım uygulanacağı belirtiliyor.
Bu yazı ile dünya ekonomisinde “dijital ambargo”nun tsunami etkisini tetikliyor.
Her şirket, her ürün doğar, büyür ve gelişir. SAP şirketi de böyle bir süreci doğal olarak yaşadı ama zorluklar içinde. Sürecin tanığıydım, çünkü hizmet verdiği şirketlerden birinde yönetici olarak çalışıyordum.(Aynı zamanda TUBİSAD Gn.Sekreter, TBD Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi).
SAP ilk zamanlar şirketlerin kapısında bekleyerek, tekliflerini defalarca yorulmadan, sıkılmadan anlatarak büyüdü, gelişti. Ve gerçekten firmaların gelişmesinde, verimlilik artışında ciddi faydalar sağladı.
Şimdi, Bağlantı Ekonomisinin geleceğini araştıran SAP, 90 Trilyonluk bir hacme hükmetmeye çalışacak., The Economist Intelligence Unit ve SAP bağlantı ekonomisinin geleceğini araştıran bir rapor yayınladı. Araştırmaya göre 2020’de 26 milyar adede ulaşacak birbirine bağlı makinenin ve 9 milyara erişecek insan nüfusunun hayat vereceği bağlantı ekonomisi, önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde 90 trilyon dolarlık bir hacim yaratacak. İşletmelerin yüzde 86’sı ise önümüzdeki beş yıl içinde, bağlantı ekonomisine yön veren bulut bilişime yatırım yapacağını söylüyor.(Kaynak:IT Advisor)
Yani ‘’Hiperbağlantılı Bir Ekonomi’’ iş dünyasını yönetecek.
Evet SAP gelişti, çok güçlendi ve gücün sarhoşluğunda şimdi de AMBORGO uyguluyor.
Müthiş bir hikaye ye tanık oluyoruz.Bu hikaye önemli bir workshop konusu olabilir…
DÜNYADA Kİ DENGELER NASIL DA DEĞİŞİYOR, BİR ACI DİLİN KIVRIMLARINDA
Anlaşılan, SAP dünya çapında ve tüm müşterileri için böyle bir sancılı süreci yürütecek.
SAP Türkiye’nin yaptığı açıklama ile,
“New York ve Frankfurt borsalarında işlem gören global bir şirket olan SAP SE, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Almanya ve operasyonlarını yürüttüğü ülkelerin ambargo kurallarına uymakla yükümlü’’ olduğunu belirtiyor.
Yaşadığım öyküdür,1990 lı yıllarda Sabancı-Çimento Grubu, Akçimento’da SAP’ı ERP ile işletmeye alma çalışmalarına başlamıştık. Uzun yıllar süren eğitim, uygulama çalışmaları ile bol gelen elbiseyi kısaltıp daraltarak, ekleyerek, biçerek vs… üretim hattımıza uygun bir hale getirerek kullanmaya çalıştık.
Çalıştık ama sonuç epeyce maliyetli olmuştu.
Diyeceğim o ki, dünya yazılımını maalesef aynen alıp uygulama şansı olmuyor, teknoloji global olabilir ancak uygulama üretim hattınıza uygun yeni bir tasarımla yerele uymak zorunda.
Bu gelişmeler gösteriyor ki, ülkemizde bilişim sektöründe artan uzmanlaşma ile SAP’ın yerini alacak yerli ürünlerimizin önü açılacak, yerli yazılımın değeri daha fazla bilinecek.
Ve bizdeki yazılım sektörü inovatif çalışmalarıyla 2018’i YERLİ YAZILIM YILI ilan edecek.
January 4, 2018 at 7:03 pm
Perihan hanım çok hap ve net bir yazı yazmışsınız. Benim temennim de yerli yazılımların gerekli desteklerin, teşviklerin sağlanması ve yazılım sektörüne yön verilmesi ile atılım gerçekleştirmesi.
January 25, 2018 at 5:10 am
Teşekkürler…
Umarım bu yolda başarılı oluruz,global gelişmeleri takip ederek ve uyarlıyarak.