Teknoloji, yaratıcı zihin yapısını destekliyor
FORTUNE NİSAN 2017 Sayısında Sn.Nuray Şaman’a verdiğim röportaj; Yönetim danışmanı ve Eğitim Bilimci kimliğiyle yıllardır iş dünyasının yeniden yapılanmasına önayak olan ve bu konuda “Zihin Mühendisliği” kavramını ortaya koyan Perihan Usta, yaratıcılığı destekleyen inovatif zihin yapısına sahip olmanın önemine değiniyor. Teknoloji ve dijitalleşme, zihnin sonsuz potansiyelinin ortaya çıkmasını destekliyor. Perihan Usta, “Zihin Mühendisliği” marka tescilini Türk Patent Enstitüsü’nden kısa süre önce yaptırmış.
Zihin mühendisliği, yayın hazırlığında olan bir kitap ve aynı zamanda inovatif ve fütüristik bir eğitim programı olup, zihinsel değişimin yol haritasını ve teknikleri sunarak daha başarılı, daha anlamlı ve daha huzurlu bir hayat deneyimi yaşamayı amaçlıyor.
Usta, dijitalleşme, zihnin yeni yapısı ve gelecek perspektifinde sorularımızı yanıtladı:
Zihin mühendisliği deyince ne anlamalıyız?
olan “zihin” yapısının bir yazılım programı gibi çalıştığını anlatmaya çalışan disiplinler bütünüdür. İnsan yaşamında önemli olan, “zihinsel oyunların kurallarını bilmek ve bu oyunları kurallara göre oynamak”.Sahip olduğunuz “Zihinsel Yazılım Programını teşhis etmek, kendi zihninizi hedefleriniz doğrultusunda yeniden inşa edebilmek adına “zihin mühendisliği” kapsamındaki disiplinler hayatın içine alınmalı, uygulanmalı.
Teknoloji kullanımı ve dijital yaşamın gelişimi zihnimizi nasıl ve ne şekilde değiştirip dönüştürüyor?
Teknoloji kullanımı ve dijital yaşamın gelişimi, zihnimizin sonsuz potansiyelinin aktive edilmesine kapı aralıyor.Yaratıcılığa odaklı bir zihin yapısı anlayışını savunuyor.
Yeni zihin yapısı; net, basit ve sade düşünce yapısını geliştirmeyi, nokta vuruşu yapabilecek fikirleri destekleyen analitik çözümleri bir kod yapısı içinde algılamak istiyor ve bu çözümleri içeren bir yazılım programının gerekliliğini vurguluyor.
“Düşünce, söz ve davranışlar” da bütünselliği öngörüyor.
İnsanın saklı evreni olan zihinde, evrensel değerlerin öncülüğündeki pozitif yönetişimi destekleyen, güçlü yanların öne çıkarıldığı, entegre çözümler içeren zihinsel yazılım programlarına ihtiyaç duyuyor.
21’inci yüzyılın dijitalleşen iş dünyası;
• Bu programlarla desteklenmiş zihinsel sistemlere, başarılı bir gelecek sunuyor.
• Bu tür zihinsel yapıları, robotik yapılardan üstün kılıyor ve rekabet avantajını sağlıyor.
Hiçbir robotik yapı, sonsuz düşünsel bir yapı karşısında rekabet edemez.
Robotik yapılar belli düşünsel yapılar içinde çözüm önerebilir, ancak zihinsel sistemler potansiyelleriyle orantılı olarak sonsuz düşünceler üretebilir,farklı alternatif çözümler oluşturabilir.
• Bütünsel bakabilen, bütünsel yönetebilen,çözüm odaklı zihinleri öngörüyor.
• Netlik ve kararlılık içeren olumlu düşünce yapılarının zihinsel sistemin güçlenmesindeki rolünü önemle savunuyor ve “pozitif yönetişim”i şiddetle savunuyor.
• 21’inci yüzyıl bilişim çağı,”yaratıcılık ve gelişim odaklı, bütünsel bakabilen” bir zihin yapısını destekliyor.
“Beyin&zihin” ikilisinin dinamik çalışması sonucu “bütünsel bakış açısı” güçleniyor.
Leave a Reply