FORMÜL;Katlı değere sahip pazarlama = Bağımlılık Yapan Fikirler + Akıllı Ağlar= Süper Hızlı Büyüme
17.MCT Pazarlama Zirvesi, “Thinkers50” listesinde “Guru Radarı” olarak gösterilen Peter Fisk’in iş dünyasına yeni iş trendlerini sunumuyla başladı.
Ana tema; EXPONENTIAL ADDICTIVE IDEAS; İştah açan zihinler, bağımlılık yapan fikirler.
Konferans Başkanı Peter Fisk “Katlı Değer Büyüme”formülünü şöyle özetledi;
21.Yüzyıl şirketleri; akıllı iletişim ağları ve bağımlılık yapan fikirler üzerine kurulmuş olup platformlar ve ortaklıklar aracılığıyla inanılmaz bir hızda büyümektedirler, Lineer değil Geometrik yani katlı değer ile büyümektedirler.
Airbnb dünyanın en büyük konaklama hizmeti sağlayıcısı olmasına rağmen tek bir gayrimenkulü yok. Facebook, dünyanın en büyük medya platformu olmasına rağmen hiç içerik üretmiyor. Alibaba stok bulundurmamasına rağmen dünyanın en değerli perakendecisi. Uber dünyanın en büyük taksi şirketi fakat kendine ait bir aracı yok, “3 yılda 19 milyar dolar büyüyen veya 5 yılda 60 milyar dolar büyüme gösteren Uber,11 yılın sonunda 130 milyar dolar değer yaratan Alibaba, bu şirketler katlı büyüme yaşamaktadır.
1, 2, 3, 4, 5, 6 yerine 1, 2, 4, 16, 64, 256… şeklinde ilerleyen büyüme.
Bunun bir formülü var; Katlı değere sahip pazarlama = Bağımlılık Yapan Fikirler + Akıllı Ağlar= Süper Hızlı Büyüme

“KATLI BÜYÜME” HİKÂYESİ
Bir gün Pers Kralı vezirini yaptığı işlerden dolayı ödüllendirmek istemiş “dile benden ne dilersen” demiş. Vezir, “çok bir şey istemeyeceğim” demiş kanaatkâr davranarak. Satranç tahtasının ilk karesine bir adet, ikinci karesine 2, üçüncü karesine 4, dördüncü karesine 8 olmak üzere 64 üncü kareye kadar bu şekilde katlanarak artacak sayıda buğday tanesi konulmasını ve sonuçta elde edilecek buğday tanelerinin kendisine verilmesini istemiş. Kral bu küçük ve mütevazı isteğe itiraz etmişse de vezirin ısrarı üzerine kabul etmiş.
Ancak, kralın bu konu için görevlendirdiği memuru buğday tanelerini satranç tahtasına yerleştirmeye başladığında acı bir sürprizle karşılaşmış. Buğday tanelerinin sayısı , her bir karede öylesine inanılmaz artıyormuş ki, kral bir süre sonra bütün ülkenin depolarındaki buğday tanelerinin bile yeterli olamayacağını fark etmiş ve “KATLI BÜYÜME-GEOMETRİK BÜYÜME” ile böylece tanışmış.
Her yıl ileriye doğru bir adım attığınızı düşünün, 30 yıl sonra 30 adım atmış olacaksınız. 1… 2… 3… 4… 5… Bu, doğrusal düşünme şeklidir. Katlı değer yaratılan bir dünyada ise 30 yıl içinde 1 milyar adım atmış olacaksınız. 1… 2… 4… 16… 256… İşte bu büyük düşünmektir.
Gelecek 5 yılı ve yeni dev teknoloji dalgalarının hayatımızı ve işlerimizi nasıl kolaylaştırıp nasıl hızlandıracağını düşünmek zorundayız.
Katlı büyüme için “MARKA ÖLDÜRMEYİ ÖĞRENİN” diyen Marka Profesörü Mark Ritson,
pazarlama dünyasında başarının ilk kuralının konumlandırmayı doğru yapmak olduğunu söyledi. Bir fikri başarıyla hayata geçirmek için atılması gereken adımları sıralayan Ritson, “Hedefleme, Konumlandırma,Uygulama,Marka Kodlarını Kullanmak ve eğer gerekiyorsa fazla markaları öldürerek onlara ayırdığınız bütçe ve zamanı başarılı olacak tek bir işe adamak katlı büyüme başarısını getirecektir” diye konuştu. Katlı büyümeyi elde etmek için daha az şey yapmak gerektiğine değinen Ritson, “Dikkatinizi dağıtmayın, tek bir markaya odaklanın. Strateji ne yapacağınıza değil yapmayacağınız şeye karar vermektir. İnovasyon, dürüstlük, değer, dijital ve güven kelimelerine dikkat edin. Bu kelimeler felakettir, kendi müşterilerinizi ve onların kafasında ne olduğunu düşünün, yeni ve kolay kelimeler bulun” dedi.
Günümüzde pazarlama alanındaki başarınız iki temel noktaya dayanır: Bilginiz ve uygulama hızınız.
Başarılı olmak için hem etkin pazarlama teknikleri alanında bilgili olmanız, hem de bunu hızla uygulayabilmeniz gerekir. Aksi takdirde rakipleriniz tarafından çok çabuk taklit edilirsiniz. Kullanmadığınız bilgi çok çabuk çürür.
Dikkat: Eğer satış ekibiniz bilgili ve satış süreçleriniz yeterli değil ise yapılacak pazarlama çalışmalarından istediğiniz sonuçları elde etmeniz güç olabilir. Pazarlama çalışmalarına başlamadan önce satış ekibinizin yetkinliklerini ve becerilerini güçlendirmenizi öneririz. Aksi takdirde yarattığınız yeni müşteri adayları, başarısız satışlar olarak size yansıyacaktır. Bununla ilgili pek çok bahane duyacağınıza (fiyat, zaman, rakipler gibi) emin olabilirsiniz. Bu yayından en iyi sonuçları ürün veya hizmet kaliteniz müşteri beklentilerini karşılıyorsa ve güçlü bir satış ekibiniz varsa elde edebilirsiniz.