Perihan USTA

Yönetim Danışmanı & Eğitim Bilimci Araştırmacı Yazar,Baş Denetçi

Category: Eğitim (page 1 of 2)

ASPIRATIONAL GENERATION

ASPIRATIONAL GENERATION,BBMG ve Globescan’ın 22 ülkede yaptığı bir araştırmayla tüketici sınıflamasına getirdiği yeni bir kavram.

X,Y,Z jenerasyon sınıflamasından, “tüketiciler kim ve dünyayı nasıl algılıyor,görüyor” bakışı ile yapılan bir sınıflama hızla yükseliyor.Tüketicileri yaşa göre değil ihtiyaçlarını karşılamadaki arzuları,diğerlerini etkileyenler ön plana geçiyor.

Peşine takan,öykünülen tüketiciler.Bunlar başkaları tarafından doğru işler yapan insanlar olarak görülüyor. Tarzları,sosyal statüleri ve sürdürülebilirlik değerleri olan bu nesil, pazarlamaya yön veriyor.

4.Sanayi Devrimi

Ey sevgili ülkem Türkiye, 4.Sanayi Devrimi geliyor
Bu treni lütfen kaçırma…..
Ekonomik hayatı şekillendirecek olan 4.Sanayi Devrimi, Endüstri 4.0, sanayideki mevcut üretim anlayışının ilerleyen teknolojik gelişmelerle birlikte yeniden şekillenmesi anlamına geliyor. Bu yeni üretim biçimi ve anlayışını ise, sadece bir teknoloji ile açıklamak mümkün değil.
Siber-Fiziksel Sistemler (üretim sürecindeki türlü araç ve gerece entegre edilmiş, sensör ve işleticilerle donanmış, internet bağlantılı akıllı elektronik sistemler),
Nesnelerin İnterneti ve Big Data gibi birçok farklı kavram ve uygulamaların üretim sistemlerine ve tüm değer zincirine eklenmesiyle ortaya çıkan yeni bir anlayış.
Endüstri 4.0 devamlı bir dijitalizasyon ve sonuç olarak da ekonomideki tüm üretim birimlerin birbirleriyle bağlanmasını öngörüyor.
Bugün başta ALmanya ve ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerin gündeminde yoğun bir şekilde yer alan Endüstri 4.0 ile fiziksel parça, araç ve makinelerin internet üzerinden birbirleriyle iletişimde olmaları söz konusu olacak. Bu sayede örneğin “tam zamanında” lojistik hizmetlerinin çok daha verimli çalışabilmesi veya makine arızalarının önlenebilmesi sağlanabilecek. Bütün bu değişimler ile birlikte üretimdeki atıl zamanın azaltılması ve sonuç olarak kaynakların daha verimli kullanılması mümkün kılınabilecek.

Endüstri 4.0 neden önemli?

-Endüstri 4.0 ile imalatta daha fazla otomasyon, müşteri tercihlerine daha fazla bağlı seri üretim, iyileştirilmiş imalat kalitesi, yerelleşen imalat süreçleri, inovasyon süreçlerinin hızlanması ve daha az kaynak kullanımı hedefleniyor.
-Endüstri 4.0 tüm üretim süreçlerine daha fazla esneklik ve özgürlük getirebilecek sistem ve uygulamalardan oluşuyor.
-Bu uygulamalar sayesinde müşterilere yönelik tamamen kişiselleştirilmiş ürünler üretmenin marjinal maliyeti oldukça düşüyor.
-Veri iletimindeki hızın artması ve 3 boyutlu yazıcıların yaygınlaşması sayesinde ürünlerin müşteriye daha yakın merkezlerde üretiminin sağlanması mümkün kılınıyor.
-Endüstri 4.0 kavramının önemli parçalarından biri başta enerji olmak üzere kaynakların verimli kullanılması. Bu çerçevede ana hedef, imalat süreçlerinin bütünsel olarak, yani üretkenlik, verimlilik ve kaynak kullanımı boyutlarında optimizasyonunu sağlayabilme

ÇALIŞAN BİYOLOJİSİ VE ZİHİN SİSTEMİ

21.Yüzyılda şirketler ‘’Karmaşık Yönetim’’ ile sorunlarını çözmeye çalışıyorlar.
Dünyada gittikçe artan ‘’Gelecek Belirsizliği’’ yüzünden şirketler , krizlerle baş edebilmek için bu yönteme merak sarıyor.
‘’Yapay Zeka, BSG –Business Systems, BI-Business Intelligence’’ işletme sorunlarını belli bir noktaya kadar çözebiliyor, ya sonra…?
“İşin Biyolojisini” yöneten “Çalışan Biyolojisi” devreye giriyor.
21.Yüzyıl şirketleri ayakta kalabilmek, rekabet gücünü ve karlılığı arttırabilmek adına şirketin patron veya CEO’su doğal olarak performans baskısını devamlı sürdürüyor.
Bu baskı kısa vadede işletmenin cirosunu, kârını pekâlâ arttırabilir.
Ancak uzun vadede baskıdan bunalan çalışan ‘’Mesleki Etik’ten’’ ödün vermek zorunda kalarak, gittikçe artan bir risk yüklenmeye başlar.
Zamanla riski yönetemez hale gelir.
Sonuçta biyolojisi tehdit altında kalan çalışanlar topluluğunun “Kurumsal Performans”a etkisi negatif yönde hızla artar.
Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan mahrum olma misali.
Şirketlerde ki ”Negatif Performans”ı çok iyi sorgulamak gerekir;
Çalışanlar ‘’Teknoloji ve Performans Tekniklerini’’en uygun tarzda kullanırken, şirkette aşırı risk iştahı neden arttı?
Patron veya CEO’nun AÇGÖZLÜ oluşu bu gidişe neden olabilir mi?
2001 yılında ABD’nin Dünya devi şirketi Enron sizce neden battı?
Şirketi ’un yaptığı ölümcül hatalarından biri de Enron’u yöneten CEO’nun açgözlülüğü idi.
Şirketlerin karlılığı için işin biyolojisi önemli ama 21.Yüzyıl İş dünyasında “Çalışan Biyolojisi” çok daha önemli. İnsan biyolojisinin kaynağı, bedene kumanda eden Zihin Sistemi, aşırı baskıda karmaşık hale gelir, beslenemez, zayıflar ve asli hedefini kaybeder.

Karmaşık zihinlerle şirket karlılığını sürdürülebilir kılmak mümkün değildir.
Oysa ki zihin sistemini ”Değerlerle Beslemek” , şirketlerde “Mesleki Etik Değerlere” sahip çıkmak, sürdürülebilir karlılığın en önemli yapıtaşlarından biridir. (Zihin Mühendisliği)

İSTANBUL KONFERANSLARI- CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ,15 OCAK 2014

ZİHNİN DENGELİ VE EKONOMİK  KULLANIMI

İnsanın en çok toksin yaratan yeri? İNSAN ZİHNİ
Önce onu o toksinlerden temizlemek gerekir.
Kişi, beden detoksundan önce ‘’ZİHİNSEL DETOX UYGULAMALI ‘’
Yani zihindeki tüm olumsuzluk kalıpları temizlenmeli.

Konferansta zihinde ki yaşamı olumsuz etkileyen kalıpların temizlenmesi ve uygulanması gereken teknikler paylaşıldı.

    

2013 Yılın da FİNANSAL VE MENKUL DEĞERLER Şirketleriyle ”ALTIN YAKALILAR”

Finansal ve Menkul Değerler şirketleri ile 2013/Ekim-Kasım Aylarında gerçekleştireceğimiz

”BÜTÜNSEL YÖNETİM  BECERİLERİ-ALTIN YAKALILAR” Projesi şimdiden uygulamaya alınmıştır.

Workshop  çalışmaları 2013/Ekim-Kasım Aylarında  gerçekleştirilecektir.

BOSCH REXROTH YÖNETİCİLERİ İLE STRES NASIL BAŞARIYA DÖNÜŞÜR!

21.Yüzyıl iş dünyası   boyutları son derece karmaşık ve agresif bir rekabet ortamında yol almaktadır.
Küreselleşmenin yarattığı bu şiddetli rekabet ortamında,işletmelerin  sürdürülebilir bir karlılık   ile varlıklarını idame ettirmeleri  önemli bir  öncelik oluşturmaktadır.
Bu yüzdendir ki, işletmeler bugün ve gelecekte de var olabilmek için,kaynaklarını  en etkin bir biçimde kullanmak zorundadırlar.
İşletmelerin  sahip oldukları en önemli kaynaklarından biri de ,insan kaynaklarıdır.
Gelişen teknolojilerin,işletmeler için yarattığı en önemli değişikliklerden biri de, bu insan kaynaklarının ,farkındalıklı iş gücü haline getirilmesidir.
Profesyonel  iş yaşantısının gittikçe daha nitelikli insan kaynağına yönelmesinden  dolayı  bizler de  doğal olarak  kişisel gelişim ve değişime zorlanmaktayız.
Şunu unutmamalıyız ki,bu değişim bir ihtiyaç değil iş dünyasında var olabilmenin getirdiği zorunluluktur.

KÜRESELLEŞME KÖK  SALDIKÇA AYAKTA KALMANIN YOLU GELİŞİM VE DEĞİŞİMDİR. BUNUN İÇİN DENGELİ BİR KİMLİK OLUŞTURMALIYIZ.
İşte bu  dengeli kimliği oluşturmamıza destek veren bir konseptle hazırlanan 21.YÜZYILDA STRES   NASIL  BAŞARIYA  DÖNÜŞÜR? Eğitimi
BOSCH  REXROTH  OTOMASYON  SAN.VE TİC.A.Ş’nin değerli yöneticilerine 28-29 Eylül/ 2012 tarihinde fabrikanın Gebze  tesislerinde verilmiştir.
İnteraktif bir ortamda gerçekleştirilen eğitim, izlenebilir süreç analizleri ile kurumsal performansa katma değer oluşturacaktır.

BOSCH  REXROTH’UN DEĞERLİ YÖNETİCİLERİNE  BAŞARILAR….

BOSCH REXROTH SAN.VE TİC.A.Ş. İLE STRES NASIL BAŞARIYA DÖNÜŞÜR?

21.yüzyıl  profesyonel iş yaşantısı gittikçe daha nitelikli insan kaynağına yönelmektedir.Sınırların kalktığı, küresel krizlerle şirketlerin yeniden yapılandığı,farklı coğrafyalar da keskin bir rekabet gücü ile karşı karşıya kalan,‘’SANAYİ, ÜRETİM, HİZMET  SEKTÖRÜ’’ çalışanları, mesleki formasyonlarını ‘’KİŞİSEL GELİŞİM VE BÜTÜNSEL YÖNETİM BECERİLERİ’’ ile entegre etmeleri gerekmektedir.

İşte bu kapsamda hazırlanıp sunulan ve çalışanın  portföyünde bulunması gereken ’’STRES YÖNETİMİ’’,artık global dünyanın ana ekseninde yer alan önemli konulardan biridir.21.Yüzyıl profesyonellerinin ana  işlevlerinden biri de  bu ekseni görüp,şirkette  insan kaynakları problemlerinden  kaynaklanan ‘’EGO MALİYETİNİ’’ minimumda tutarak stres yönetimini kontrol altına almaktır.

”BU GÜNÜN ve GELECEĞİN İNSAN GÜCÜ ”gereksinimlerine ”Bireysel & Kurumsal’’ Yönetim görüş ve düşünce biçimini  güçlendiren bir  konsept ile cevap  veren ”STRES NASIL BAŞARIYA  DÖNÜŞÜR”?  içerikli eğitim bu anlamda  çalışanlara realize edilebilir bir yol haritası sunmaktadır.

Bu bağlamda eğitim  BOSCH  REXROTH  OTOMASYON  SAN.VE TİC.A.Ş.nin  Yönetim  kadrosuna, Eylül-2012 tarihinde hızlandırılarak ileri  bir teknoloji ile  sunulacaktır.

BOSCH’un bu değerli yönetim kadrosuyla  buluşmak üzere….

POZİTİF YÖNETİŞİM

BİR  ŞİRKETİN   DEĞERLERİ   HİSSE  SENETLERİ  OLDUĞU  KADAR   HİSSİ  SENETLERDİR…

Maden A.Ş. Şirketinde 2011 yılından beri yaptığım ”Pozitif Yönetişim” çalışmaları,Temmuz-2012 Tarihinde üst yönetime yapılan sunumla başarıyla bitirilmiştir.Kurumsal performansın arttırılmasına yönelik bu disiplin çalışmaları şirketlerin Entellektüel Sermayesini güçlendirmektedir.Bu makalemde ”POZİTİF YÖNETİŞİM” çalışmalarının  şirketlere sağladığı getirileri  anlatmaya çalışacağım.
Pozitif Yönetişim çalışmaları ile bir şirketin HİSSİ  SENETLERİNİN  DEĞERİ  arttırılmaktadır.
Şirket genelinde uygulanan  bu  çalışmalarla  şirketin ‘’ENTELEKTÜEL  SERMAYE’’ si  güçlenmekte ve üst yönetimin etkin katılımı ile şirkete değer olarak dönüşmektedir.

Şirketlerin çekilen genel  resimlerinin incelenmesi sonucu,
Uygulanan  ‘’POZİTİF YÖNETİŞİM ‘’ çalışmaları kurumsal performansı arttırmaktadır.
‘’POZİTİF YÖNETİŞİM ’’ uygulamaları çalışanların  ihtiyacı doğrultusunda
şirket dengeleri gözetilerek,  hedef bazlı ve sonuç odaklı yapılarak interaktif katılımlarla gerçekleştirilmektedir.

2003’te resmiyet kazanan ‘’POZİTİF YÖNETİŞİM ‘’  disiplini,
Personeli güçlendiren,
Dayanıklılığını arttıran,
Tedavi eden,
Kişisel ve kurumsal performansı olağanüstü biçimde arttıran,
Çalışanların en iyi tarafını ortaya çıkaran
Ortamları ve liderleri inceliyor.
GELENEKSEL OLARAK,
PROBLEMLERE, ENGELLERE   ODAKLANAN
KURUMSAL   DEĞİŞİM   KAMPANYALARININ   YERİNE,
’’BURADA   NELER   İYİ    İŞLİYOR’’ ,
DİYE  SORARAK  BAŞLANAN   YAKLAŞIMI   TAVSİYE  EDİYOR.

HER  KURUMDA   MUTLAKA   İYİ   GİDEN  BİR   ŞEYLER  VARDIR.
Bir kurum ya da kişi
Problemlerine odaklanır,
Kendini bu yönde sorgularsa,
Sürekli problemler bulur.

OLUMLU  YÖNDE  DEĞİŞİM  METODU;
Kendi Varlıklarını,
Değerlerini,
Olumlu yönlerini ararsa,
Bunları fark eder ve ileri götürür.

Şirketlerde  uygulanan    ‘’POZİTİF YÖNETİŞİM ‘’ uygulamaları ile  varılacak hedeflerden bazıları;
A-DÖNÜŞTÜRÜCÜ  LİDERLİK  uygulamaları
Dönüştürücü LİDERLERİN YEDİ TEMEL ÖZELLİĞİ:
1. Orijinallik: İçinde bulunduğunuz durumu kendi bakış açınız ve algılayışınızla doğru ve içten bir biçimde anlatabilmek.
2. Umut: Geleceğe bakarak doğru bir resim çizmek ve içinde barındırdığı olumlu noktaları saptayabilmek.
3. Israrcılık: Her türlü engele rağmen başladığınız işi bitirebilmek.
4. Cesaret: İçinizdeki endişe ve korkulara rağmen yapılması gerekeni gerçekleştirme gücü.
5. Canlılık: İlgili, heyecanlı, şevk sahibi bir ruh hali.
6. Merak: Zorlu engellere, orijinal ve yetkin çözümler üretebilmek.
7. Alçak gönüllülük: İnsanın kendi güçlü ve zayıf yönlerini dürüstlükle görebilmesi.
B-Daha kaliteli bir  iletişim alt yapısı kurularak ‘’Yönetilemeyen Çatışmalar’’ın  kontrol altına  alınması,
GÜNÜMÜZ  LİDERLERİ   İLETİŞİMDE  İNTERAKTİVİTEYİ  SEÇİYOR.
C-‘’Yönetici-Çalışan’’ arasındaki ilişki dinamiğinin daha  güçlendirilmesi,
D-Güvenli  İletişim: Birlikte iş yapma becerisinin ötekine güven duygu düzleminde
geliştirilmesi,
E-‘’TQM:Toplam Kalite Yönetimi- ISO9000 ve PROJE YÖNETİM’’  Sistemlerinin daha etkin  uygulanması,
F-Kişilerin kendi  ‘’Değişim&Dönüşüm’’ lerini başlatmalarına destek çalışmalar  ve
uygulamalar,
G-Bütünsel  Yönetim  Becerileri,
Liderlik,
Kurumsal Kültür ve Değerlerin   Özümsenmesi,
Çalışanların aidiyet hissinin arttırılması,
H-ŞİRKET  VE ÜRETİM  YÖNETİMİNDE  BİLGİLERİN  ÜST  YÖNETİM  İLE  EŞ  ZAMANLI PAYLAŞIMI,
I-İşletmelerde ‘’GRUP  PSİKOLOJİSİ’’ ni yönetmek,
J-MOTİVASYON TEORİLERİNDE geçen en önemli şey,
“TAKDİR  EDİLMEK ve DEĞER  VERİLDİĞİNİ  HİSSETMEKTİR’’.
Belli ölçütlerde ‘’Teşekkür ve Takdir’’ uygulamasının performansı arttırdığı bilinmektedir.
Grup  psikolojisini yönetmenin en önemli yöntemlerinden biri de  ‘’Teşekkür ve Takdir ‘’ uygulamasıdır.
K-Yapılan araştırmalarda , Türkiye’de çalışanların arzu ettiği ve başvurduğu özellik;
AÇIKLIK  ve YAKINLIK

Sonuçta tüm bu çalışmalar, bir kılavuz niteliğinde olup,
 ‘’İŞİ  TUTKUYLA  YAPABİLECEK’’ lerin  bütünsel bir  performans ile yol almalarını sağlamaktadır.

Yavaşlayan Dünyada Hızlanan Türkiye

VİRA  HABER:Denizcilik Sektörü

VIII. KOBİ Zirvesi-2012 “Küresel Dönüşümde Girişimci ve KOBİ’lerin Risk ve Fırsatları” ana temasıyla ve ‘Yavaşlayan dünyada hızlanan Türkiye!’ vurgusuyla gerçekleşti.

27 Mart 2012 / 10:44

http://www.virahaber.com/haber/yavaslayan-dunyada-hizlanan-turkiye-24262.htm

PAZARLAMANIN DENKLEMİ İSTANBUL’DA ÇÖZÜLDÜ!

Management Center Türkiye’nin geleneksel olarak düzenlediği Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın en ünlü pazarlama uzmanlarını İstanbul’da buluşturdu. “Hello I Love You” sloganı ve “Etkileşim Ekonomisinde Pazarlama” ana teması ile 7-8 Aralık 2011 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşen zirvede pazarlama dünyasındaki yeni strateji ve yaklaşımlar ilk kez masaya yatırıldı.
Peter Economides’in başkanlığını yürüttüğü zirvenin ilk günü Management Centre Türkiye Genel Müdürü Tanyer Sönmezer’in açılış konuşmasıyla başladı.  Konuşmasında geleneksel zirvenin bu yılki teması olan “Etkileşim Ekonomisi”nin önemine değinen Tanyer Sönmezer, internetin ve sosyal medyanın insanların hayatına girmesiyle birlikte artık herkesin görmedikleri insanlarla bile etkileşim içerisinde olduklarını, bu değişimin de dünyayı dev bir kafeye dönüştürdüğünü ve bu yüzden Pazarlama Zirvesi’nin sahnesini bir kafe şeklinde tasarladıklarını ifade etti.
Peter Economides: “Türkiye, Avrupa ve Asya arasında diyalog demek”
Sönmezer’in ardından sahneye gelen, zirvenin konferans başkanı ve Apple, Coca-Cola ve Nestle gibi dev markaların, ünlü danışmanı Peter Economides, Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasında tam olarak bir diyalog merkezi olduğunu söyledi. Economides, günümüzde online video siteleri aracılığıyla yapılan sıfır maliyetli bir videonun Apple’ın 1984’te ulaştığı 50 milyonluk kitlenin yaklaşık 8 katına ulaşabildiğini vurguladı. Söz konusu videoların herkes tarafından yapılabileceğine dikkat çeken Economides “Ancak çok azımız bu süreci iyi biliyoruz ve daha da azımızın bunu yapmaya yetecek cesareti var” diyerek sözlerini noktaladı.
Pazarlama Gurusu Guy Kawasaki’den “büyüleyici” marka olmanın 4 yolu!
Peter Economides’in ardından sahneye Apple’ın günümüzün en değerli markaları arasında yer almasında büyük pay sahibi olan “pazarlama gurusu” Guy Kawasaki geldi. Kawasaki etkileşim ekonomisinde ayakta kalmak isteyen markaların tüketicileri ile satış odaklı olmaktan ziyade büyülemeye odaklı bir iletişim kurmaları gerektiğini söyledi. Büyüleyici marka olmanın 4 adımı olduğunu vurgulayan Kawasaki bunları “sevilmeyi başarma”, “güvenilirlik”, “kalite” ve “rüyalara hitap etme” olarak sıraladı. Kawasaki sözlerini şöyle noktaladı: “Steve Jobs iPhone 4’ü tanıtırken kendi rüyasını da tanıttı. Sizin de yapmanız gereken tüketicilere alım-satım ve teknik özelliklerden ziyade kişisel ve bu ürünü neden yaptığınızı insani özelliklerle bağlayan bir hikâye anlatmaktır.

Gary Vaynerchuk: “2002’nin pazarlama yöntemlerini bırakın, artık 2012’deyiz!”
Online pazarlama alanında dünyanın en önemli isimleri arasında yer alan Gary Vaynerchuk konuşmasında şunları söyledi: “Günümüz dünyasında tüketiciler içerik bombardımanına tutuluyor ve zamanla bu içeriklerin kuru gürültü olduğunu düşünüp tüketmekten vazgeçiyorlar. İçerik önemini koruyor ancak artık asıl önemli olan şey “bağlam.” Ağızdan ağıza (word of mouth) yayılan yorumlar, tüm geleneksel reklamlardan daha etkili.” Hemen herkesin internetin gerçek gücünü hafife aldığını vurgulayan Vaynerchuk sosyal medya diye bir şeyin aslında var olmadığını, bu terimi insanların internetin bugünkü halini anlatmak için kullandığını ifade etti.

Obi Felten: “3 kavram birbirine yakınlaşıyor: sosyal, yerel ve mobil”
Etkinlikte sahne alan bir diğer konuşmacı Google Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Tüketici Pazarlama Sorumlusu Obi Felten’di. Etkileşim ekonomisine Google’ın nasıl baktığını katılımcılarla paylaşan Obi Felten sosyal, yerel ve mobil kavramlarının birbirleriyle yakınlaşarak yeni dönemin çekirdeğini oluşturduğunu söyledi.

Hamish McRae: “Türkiye 2030 yılında dünyanın en büyük 12 ekonomisinden biri olacak”
Pazarlama Zirvesi’nin önemli konuklarından biri de The Independent gazetesi editörlerinden, finans uzmanı Hamish McRae idi. Dünyada güç dengesinin Batı’dan Doğu’ya kaydığını söyleyen McRae, gelişmiş dünyanın nüfus bakımından yaşlandığını ve Türkiye’nin genç nüfusuyla birlikte son iki senedir oldukça pozitif bir büyüme yakaladığını ifade etti.

Tanyer Sönmezer: “Marka, evvel zaman içinde diye başlayan ve sonsuza kadar mutlu yaşadılar ile biten bir hikayedir”diyerek
gelecek yılki Pazarlama Zirvesi’nin temasını açıklayarak zirveyi kapattı.

 “SİZİN HİKAYENİZ NE ?”

Older posts

© 2024 Perihan USTA

Theme by Anders NorenUp ↑